ska awk yg bca blog ni =)

follower

dgn sekali lafaz.Ya Allah..kurniakan kebahagiaan n jodoh hingga akhir hayat utk kami

Saturday, April 5, 2014

kelu

kesian blog...sory3....bisu dan kelu utk seketika.idea kurang plus msa sgt terhad.sibuk,sibuk dan sibuk.tugas di sekolah n rumah makin menjadi2.try menulis blog secara mak cik2 skrg...try nk tulis sesuatu yg bermanfaat utk msa depan.tp jnji tinggal janji.tq kpda mereka2 sorg dua yg brtnya bla nk tulis lg.tkut menulis byk yg xbrmanfaat dari yg brmanfaat.takut mnjadi jemu utk anak2 membaca.acecey...mcm matang sgt la krg ni kn.prkembangan umar khalish sgt memberansangkan.nk ckp perlu brhati2.sbb smua yg dia dgr dia nk ajuk.cuba utk brcakap yg baik2 sja.tp mcm x dpt sgt la kn.penguasaan prkataan sudah berpuluh2 barangkali.alhamdulillah..setahun 6 bulan.tp rsa sayu sbb prkembangna yg cpt dh membuatkn ummi xterkejar melihat.ada 1 dua yg trlepas mungkin.maafkn ummi syg..ada wktu tugasan sekolah mengatasi segala2nya.thniah wahai suri rumah..anda sgt hebat.sbb setiap gerak geri anak ada depan mata.setiap hari hmpir 8 jam sy di sekolah.maka sy dh trlepas wktu2 istimewa brsama keluarga selama 8 jam sehari.tp prcaya pada DIA...mengajar anak org insyaAllah..dia beri berlipat kali ganda utk anak sendiri.jgn tnya bla nk tmbah baby.sbb xpuas lg memanjakan umar khalish.tp andai rezeki cpt...sy tadah tgn syukur.mna tahu...dpt gegirl pulak... =) bye.

Saturday, August 17, 2013

membesar bagai juara




tahniah anak....berjaya membesar sebegini.alhamdulillah...jantung hati n nadi hidup umi abah.harta dunia akhirat. sedar xsedar dh 11 bulan anak umi lihat dunia.sedar xsedar abah dh nk blk Malaysia. tq umar khalish cz sentiasa ceriakan hidup umi.makin aktif, cerdas dan bijak. andai 1 hri nti khalish bca blog ni, umi nk pesan, syg umi ni kna tabah sbb dari dlm kandungan smpai skrg umi sntiasa tabah bersama umar bla abah xda. umi tahu anak umi sntiasa kuat. insyaAllah..ni smua utk msa depan kta. lurve...esok bermulanya episod suram selama  5 hari. umi kna g kursus ptm.nti umar main dgn abah lak k. msti umi rindu sgt2. first time dlm tempoh 11 bln umi tdo tanpa ditemani umar.terasa nadi umi tertinggal kt rmh klu xnmpak umar sehari.hope msa berlalu dgn cepat.

Saturday, June 15, 2013

keterbatasan hati

mencuba berdiri
berlari dan mengejar
tersungkur bangun menuju layu
mengayuh kesunyian menjauh lautan sepi
tuhan.....izinkan hati ini utk terus menjadi kuat
bersama menggapai bahagia yang xpernah pudar.


rindu suami la 2 wt ayat menjadi2 2.

kerja bertimbun.nk teruskan ke x ni...


gambar sumber pak cik google..macih pak cik..

Friday, May 31, 2013

SUAMI KERJA OFFSHORE - berjauhan

tp bla org tnya,kdg2 aku bgtau ja suami kerja nelayan.ada yg ckp best dpt suami cmni.ada yg ckp kesian kt hang no.org lain ada laki,leh jmpa selalu.lali dah ayat2 cmni.percayala ada pebezaan msa 1st time berjauhan n bla dh beberapa kali berjauhan.bezanya KEKUATAN meningkat berganda2 setiap kali ditinggalkn.tp yg heran,time laki aku cuti 4 bulan,org sibuk tnya lak bla nk p laut.la..laki aku p laut pn tnya,xp laut pn tnya.aku klu stakat kwn2 baik msj tnya mmg aku suka sbb dia ambil berat.tp org yg xnah ambil berat tetiba tnya soalan cm2,pelik juga.

tipsnya,bla suami nk terbang,tlg jgn tgk dia cium anak bagai.sib baik hri 2 dia g aku kt skolah.jgn harap la nk hntar dia kt airport.sbb tkut berpelukan dlm air mata.hua2.over.
post ni sebenarnya bertujuan utk menyedarkan mereka2 yg suka menegatifkan fikiran kami isteri2 yg berjauhan.
sebenarnya suami kerja laut n darat ada beza dari segi perbelanjaan.contoh,suami awk nk g kerja kna keluarkan duit utk mkn,minyak,tol,bla3 setiap hari.tp laki kami yg kerja offshore ni free of caj.(riak dah..) dari pijak kaki dlm keta smpai ke pijak kaki bla blk rmh.fhm? semua boleh claim.tiket flight dh sah2 tersedia.

lg 1, xyah la pk lebih2 melebihi apa yg kami pk kn...cam aku ckp dlm post pasangan kerja offshore klu nak curang,xyah tunggu hsband g turkministan.psst,sbb laki aku kt sana skrg.laki dok sbelah pn leh curang msj dgn org lain.so,konsepnya,mari kta menjaga rmh tangga masing2.andai berlaku perkara yang tidak disangka,rsanya kami yg selalu ditinggalkan ni lebih bersedia dari anda yg jmpa suami tiap2 hari.Ya Allah minta dijauhi.

setiap kali jmpa kembali after beberapa minggu or bulan berjauhan adalah rsa seperti pengantin baru kembali.perasaan yg sma cm baru2 kawin.nk berkepit ja 24jam.fine.

bila suami kami di darat, 24 jam masanya adalah dirumah.ada gak yg ckp wlupun suami dorg tiap2 hari ada di rumah.tp kdg2 lewat mlm bru dpt jmpa.so,konsepnya mana lg untung?yg jumpa tiap2 hari tp wktu xberkualiti or yg jumpa sekali sekala tp msa berkualiti. sila jeles kepada org yg sedia jeles tgk ketabahan kami.ayat perlu kejam kdg2.werk.

lgpun klu semua kerja cikgu, engineer, doktor, polis, xbergerak lak kenderaan kt jln.sumber bahan mentah yg Allah bg 2 sebenarnya boleh jd sumber rezeki utk org2 cam kami.

ramai yg ckp anak xrapat dgn ayah dia nanti.yg ni aku xsetuju.nak tnya,yg ayah kerja office hour, serapat mna anak2 u all. sbb dari pemerhatian aku, anak2 kmi ni mgkin lebih rapat dgn abah bla ada kt darat.sbb klu cm aku yg tiap2 hari jaga anak ni,klu boleh mmg xnk turutkn or manjakan.tp laki yg kerja offshore ni klu boleh 24 jam didarat dia nk manjakan anak.tnya la isteri2 pekerja offshore.cikgu skolah aku ngajar,suami cikgu juga.mengajar ptg.dia ckp,anak sgt la kurang rapat dgn suami dia.sbb jumpa mlm sekejap sja.

tp bla laki blk,rmai plak yg ckp,syok la alki bwa blk duit berguni2.ha a..aminnn...kot2 lepas ni leh bg guni bg laki bwa blk.amboi...time laki aku nk blk,pndai lak wt ayat cm2.msa laki aku nk g,ada ja ayat negatif ko kn.tp sebenarnya aku tulis dlm blog ja berani.depan2 aku senyum ja.haha.tp alhamdulillah...lebih ramai org yg bg semangat dari jatuhkan semangat.

tp bagus gak sesekali berindu2an after selalu bergaduhan.haha.tp pesan akak utk adik2 yg bakal berkahwin dgn org kerja offshore,tlg bersedia mental.penting!!wah...pesanan mmg mak2 sgt dh skrg.sbb bla suami tiada,segala urusan 100% di bahu isteri.aku yg plg mlas nk buat adalah memastikan kereta sentiasa dalam keadaan comel cm time hsbnd ada.tlg la..sruh aku g bayar bil ke hape.aku boleh.tp bab nk basuh keta or apa2 yg brkaitan keta,mmg aku lemah.ok lah,stakat ni dlu tips ye adik2.la...tips ke kt atas ni td?hehe.tgu nti kot2 ada pesanan versi kedua.bye.

upps lg 1, tlg sgt2.yg ni penting.sepanjang ketiadaan suami,jaga batas pergaulan.jgn terlalu bebas ke sana ke mari.kecuali klu betul2 perlu.klu kuar dgn fmly xpe la.dgn kwn2 pn sekali sekala xkisah la.yg ni sy ingatkn diri sy juga.jgn bg peluang utk org timbulkan fitnah.yup,walau gaji yg suami dapat 5 angka sebulan,sbenarnya bkn utk bermewah2.utk simpanan msa depan.tu la harga yg dibayar utk kami yg terpaksa berjauhan,n melalui suka duka sendiri.so,ayat xyah dok dengki sgt boleh x?org kata periuk besar,kerak pn besar...so,mari kta melalui hidup secara bersederhana.ada kereta utk bergerak,ada rmh utk berteduh, ada mkn dan pakai.sudah memadai.

xyah la dok meratapi bla suami jauh.bla sembang dgn org,cuba sehepy mungkin.ala,stakat depa p bercuti..xyah jeles la.nti laki cuti 3 bulan,kta p smua tempat nk p no.ayat pujuk hati sendiri sbb cuti sekolah xleh g jln2 cm org lain.waaaaaaaaaa..

Wednesday, May 29, 2013

bunga ajaib. =)

# BOLEH MENJADI TERAPI MINDA KETIKA DI RUMAH ATAU PEJABAT

HADIAH TERBAIK UNTUK SI "DIA"

APA ITU "LITTLE FLOWER"?

☑ 100% Bunga TULEN
☑ Jepun Teknologi
☑ 100% import dari TAIWAN
☑ Tahan 10 TAHUN
☑ Bunga ini akan TIDUR bila semburkan AIR
☑ Bunga ini akan mekar bila kering
☑ TIDAK perlu siram air
☑ TIDAK perlu baja
☑ TIDAK perlu sinaran matahari
☑ Bunga ini ada banyak variasi WARNA

leh pm kt fb ok



















Saturday, April 6, 2013

baju kurung pesak gantung exclusive....

alhamdulillah..syok gak berniaga erk.stakat suka2 ja.betul2 mmg xsempat.kira bla hsbnd kt laut,ada la gak benda yg leh wt aku xasyik pk dia ja...pstu sedih.oh no......

sapa2 yg nk leh pm saiz kt fb.tgk link sebelah.harga RM 125.insyaAllah...,boleh dirunding.

















Tuesday, April 2, 2013

tips meningkatkan HB bagi ibu mengandung


eh...x..bukan..sy belum mengandung anak kedua.tp sy dh lalui pengalaman mengandung anak pertama.tanya la mna2 wanita,saat dapat memberi zuriat kepada suami adalah saat terindah.terasa hampir lengkap hidup seorang wanita. ok,mula2 prgnant dlu hb aku 11 ja.nurse bg ubat.tp cm biasa,mlas2...mlas nk mkn ubat.kdg2 mkn,kdg2 x. tp aku ada la cara tersendiri.update pantas ni.jom ikut jom


1. xyah la berangan nk minum soya or mkn apa2 yg berkaitan dgn soya demi mengharapkn anak putih gebus.xtau la klu ada yg buat kajian sedemikian rupa.try search keburukan soya.aku mmg ambik soya dlm kadar yg sgt2 minimum msa prgnant kt umar khalish dlu.so,kulit anak setakat tu ja la.haha.,alhmdulillah..masih agak cerah wlupun xambil soya. sbb soya akn mnyerap zat besi yg kta mkn.ni nurse ckp.bkn aku.tp aku praktikkan.


2. mkn jambu batu.feberet tu....tp lepas bersalin org tua2 xbg mkn jambu lak.frust betul.pantang lg.tp aku agak kerap la juga mkn jambu batu.seminggu sekali tu ada la gak

3. klu boleh sminggu 2 or 3 kali minum jus buah.apa2 buah la kn.tp klu yg darah rendah rsa xyah ambil buah yg masam2 kot.hbis,jus buah apa yg xmasam???aku minum ja jus epal,caroot susu, tembikai.mak cik kantin la slalu buatkn.

4. klu boleh...setiap hari pastikan ambil sayur-sayuran or ulam-ulaman.aku klu g kantin skolah time prgnant dlu, plg susah hati klu sayur dh habis.


hb naik la jd 13 lebih.n xpernah la smpai tahap kurang dari 11.sbb ada kwn kt skolah hb dia 9 sja.uhhhh..riso kn.

ok,umar khalish dh nk tdo.abah...rindu la!!huhu 

Friday, March 22, 2013

alhamdulillah.rasa nak menulis

mcm biasa,perkembangan umar sgt membanggakan.makin kembang. umi agak sibuk..sibuk dgn urursan skolah.bla blk,penat.tp sedaya upaya luangkn msa utk umar. 1 benda yg xpernah dijangka..bla u jd cikgu, u kna tau jln skolah2 lain,ppd,or jpn skali.sbb mmg slalu kta akan dipanggil on the spot utk g taklimat,kursus,meeting n others. plg xbest kna jd ktua panitia...penat..sbb start dari zero.sbelum jd hero..mmg rsa give up kdg2.tp tu tnggungjwb yg pasti.cmpur urusan sbg guru klas.otak jarang kosong dari pk hal skolah.

umar dh start mkn nestum..dh 6 bulan anak umi. stiap kali marah kt student,akan terpikir pasal umar.sbb tkut hri ni kta marah anak org..1 hari nti cmna dgn anak kta. Ya Allah..sesungguhnya kdg2 marah xmampu dibendung.tp percayala stiap kali marah student,xpernah marah smpai tahap dendam.smua utk kebaikan mereka.andai hri ni xda lgsung marah utk mereka,smpai besar mereka akn terbawa2 sikap tu.







umi mmg ska over senyum.umar sgt2 mngantuk time ni.tp umi paksa sruh posing.rmai yg ckp umar nmpak besar.ececey..nk ckp umar yg besar ke umi yg kecik?hak2.sudah.

latest...umar khalish ikut umi n abah g dating.bla umar jd perhatian kt shopping complex,ada sja salesgirl yg akn pnggil2 dia,umi jd jelez.hahaha.bila umi nk jd perhatian cmtu?



ni masa 3 bulan xsilap.pipi labuh.muka series.umi xgarang  pn syg msa mngandung kt umar dlu

Wednesday, February 20, 2013

maybank branch gurun xmesra pelanggan!!!

hari ni 20hb.2.2013 kul 3 g maybank gurun.niat hati nk wt banker cheque.tp terbantut terus dgn layanan seorang pkerja china wanita..hai manager maybank branch gurun.sila ambil perhatian terhadap pekerja anda di kaunter dua tingkat atas lebih kurang kul 3pm 20hb 2. 2013 di kaunter 2.chinese.eeeeee....geram2.kurang hajau..melampau.ni,sy ni cikgu..bkn tiap2 hari wt banker cheque.nk ja aku suruh dia minta maaf.nekad xnak berurusan dh dgn maybank gurun.menyampah!!!. Klu aku simpan duit dlm tu stakat 50 ringgit,xkisah sgt....ish...terbayang lg ni.terang elok2 xleh ke.no hal la klu xleh wt cek lebih dari 25k dlm 1 hari klu bkn dari branch yg aku bka akaun,plez la explain secara seorang yg brpendidikan.mcm la gaji byk sgt nk kerek cm hape lg.nk ja aku patah blk h jmpa.hri tu hsbnd transfr duit lebih dari jmlah spatutnya, boleh ja pkerja lain ckp leklok n siap minta maaf lg cz lambat.nk penerangan sepenuhnya,pihak bank boleh terus emel sy. Cthistrix@gmail.com. waaaaa...overnya.lain kali blajar explain leklok.minta kad atm n ic secara leklok.n tlg rendahkn nada suara anda.seterusnya tlg beri penjelasan kpd planggan secara berhemah.hey pekerja melampau,dgn plajar sy pn sy reti bersopan santun la.sekali lg maybank gurun tlg ambil tindakan.sy sgt suka dhn layanan dari maybank branch bertam.sgt mesra pelanggan.terutama pekerja yg mnjaga kaunter depan.apa sja soalan or pelanggan minta bantuan dgn nada lemah lembut sopan santun dia explain.sory sy xingat nma.tp bercermin mata.

Saturday, February 16, 2013

AZELIA (ELIT)

apa sja harta atas nma ridhuan ismail adlh milik anak2 kmi.n apa sja...er,bru 1 ni kot harta cikgu ct.juga utk anak2.rezeki slepas umar khalish lahir.alhmdulillah.insyaAllah..kmi akn try sediakan 'AZELIA ELIT' akhirat juga utk anak2 ni.utk kwn2 yg terbaca blog ni.jemput ler ke azelia elit bukit banyan nti.teratak kmi.insyaAllah smpai umar besar.lma x update blog.ayat huru hara.bye.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, January 8, 2013

BERMULANYA DI SINI













sungguh xda msa nk belek2 blog cm dlu.mlas nk bka laptop.lg byk on9 gna hs.permulaan sekolah yg sgt penat.tp umar khalish mmg penghibur utama umi.hilang lelah bla blk skolah tgk mata dia,snyuman gedik dia,aksi lompat2 dia,rengekan dia...hehe.bye

Monday, November 26, 2012

perubahan slepas jd umi


1. wktu tdo n bngun lebih 'teratur'. mksudnya...cm aku, umar khalish slalunya akn tdo,bngun mnum susu,bngun pg wktu yg sma stiap hari.tq anak...sbb aturkn jadual umi n abah..hehe
2. klu ko jnis tdo mati pn, bla ada anak, anak bergerak ckit pn kta dh sedar.xpernah terbayang ok..

3. rsa nk tgal anak skejap pn rsa syg
4. ketenangan yg sukar digambar bila dpt cium anak, dpt hidu bau anak...tgh on9 ni pn rsa rindu dgn bau umar khalish.hehe.leh cm2?
5. stiap kali peluk anak, n anak cm balas pelukan kta 2,rsa nk berada dlm keadaan cm2 duapuluhempatjam.syukur....




6. bla anak tdo,dia akn wt mcm2 mimik muka dia akn wt.rsa nk tgu dpn muka dia ja,.. =)

p/s : gmbar2 umar khalish masa 44 hari pantang. esoknya raya haji..yea!!pndai dia bajet nk kuar.hbis pantang,trus rya haji